STEAGUL RETRO | Trio-ul stegar din secuime
3 min readBálint Ferenc, originar chiar din Odorheiu Secuiesc, este ultimul supraviețuitor al trio-ului harghitean care a apărat culorile galben-negre în prima jumătate a anilor 1970. Gergely Sándor și Györffy Csaba au plecat din această lume în martie și octombrie 2018.
Înaintea meciului SR Brașov – FC Odorheiu Secuiesc ce se va juca mâine (31 august) în Cupa României, vă propunem o retrospectivă a trei dintre cei mai importanți jucători din secuime care au evoluat vreodată pentru clubul de sub Tâmpa.
Györffy a fost primul dintre ei care a ajuns în Brașov. Era începutul anului 1966, iar debutul său oficial a avut loc chiar în meciul cu Espanyol Barcelona din februarie, din Cupa Orașelor Târguri (actuala Europa League). În anii care au urmat, faptele sale din teren, dar și din afara acestuia, l-au ridicat la statutul de simbol al suflării stegare, fiind inclus în 1974, alături de Nicolae Pescaru, în cântecul „În orașul de sub Tâmpa”, care a devenit imnul clubului. Bálint Ferenc a îmbrăcat pentru prima dată tricoul Steagului în returul sezonului 1968/69, pe când avea 24 de ani, contribuind la revenirea stegarilor în prima ligă. În decizia sa de a alege galben-negru a contat enorm prezența lui Györffy, acesta ajutându-l să treacă mai ușor peste barierele lingvistice și să se adapteze grupului. După ce a obținut mult dorita promovare, Steagul Roșu și-a completat lotul pentru sezonul 1969/70 cu Gergely Sándor, un puști care abia împlinise 18 ani, originar ca și Györffy din Cristuru Secuiesc.
Cei trei au evoluat împreună pentru club timp de patru sezoane (1969-1973), fiecare având parte de momente unice în aventura stegară. Bálint Ferenc a fost golgeterul echipei în ediția 1969/70 a Cupei României, marcând cinci goluri în drumul stegarilor spre semifinale, transformându-se totodată într-un bau-bau pentru marea echipă a Argeșului din acei ani, în timp ce Gergely Sándor a devenit pe 1 decembrie 1974, la vârsta de 23 de ani, cel mai tânăr stegar din istorie care a reușit să marcheze patru goluri într-un meci de primă ligă (5-1 cu Chimia Râmnicu Vâlcea). În ce-l privește pe Györffy Csaba, acesta a avut cea mai îndelungată carieră la Steagul Roșu, adunând în decursul a 13 ani un număr de 317 apariții în toate competițiile și 49 de goluri. Suporterii stegari se simțeau mereu mai optimiști când zăreau tricoul cu numărul 11 intrând pe gazon. Unul dintre cele mai frumoase goluri marcate vreodate de Nea Buți – cum ajunsese familiar în lumea stegarilor – a fost reușit în martie 1974, când a deschis scorul cu o ghiulea de la mare distanță contra Universității Craiova (2-0).
„Nu puteam lipsi din acea echipă”, afirma cu mândrie Bálint într-un reportaj făcut de publicația www.uh.ro în 2011. Și avea dreptate, întrucât a fost titular în 135 din totalul celor 143 de meciuri jucate pentru Steagul Roșu Brașov în toate competițiile (campionat, Cupa României, Liga a 2-a și Cupa Balcanică). Gergely Sándor a fost și el extrem de apreciat de coechipieri și îndrăgit de suporterii stegari, acesta spunând într-un interviu din 1971 că „lumea îmi trimite Pepsi și bere la masă atunci când ies în oraș”.
Györffy Csaba, care s-a stabilit în Brașov după retragerea ca jucător, activând mai apoi ca antrenor în cadrul clubului, ne-a lăsat moștenire, pe lângă o carieră onorabilă, și următoarele vorbe: „Să țineți Steagul sus, măi băieți!” – rostite pe 18 iulie 2017, la doar patru zile după ce suporterii stegari au înființat SR Brașov, echipa menită să ducă mai departe istoria în urma falimentului FC Brașov.
galerie foto
– UN ORAȘ, O ECHIPĂ –
Steagul Renaște prin noi!