SR Brașov

Steagu' Renaște prin noi!

Primul Titan | In memoriam Iuliu Jenei

2 min read

Iuliu Jenei, primul jucător care a îmbrăcat tricoul “stegar” în 300 de meciuri 300 de Liga 1, a plecat din această lume duminică, 15 septembrie 2019, la vârsta de 80 de ani fără 4 luni.

Născut la Câmpia Turzii pe 23 decembrie 1939, când echipa Uzinelor Astra Braşov, viitoarea Steagul Roşu, încheia primul tur competiţional de campionat din istoria sa, Iuliu Jenei a ajuns sub Tâmpa pe când avea 22 de ani.

Pentru cei care nu au avut privilegiul de a-l vedea jucând sau cunoaşte, numerele lui Iuliu Jenei în tricoul Braşovului explică dimensiunea personalităţii sale: 303 meciuri în prima ligăprimul jucător “stegar” ce a atins această bornă – depăşită în anii care au urmat plecării sale din 1974 doar de cel ce este considerat cel mai mare jucător din istoria clubului, Nicolae Pescaru.

A început ca titular 302 din cele 303 meciuri, fiind singurul jucător braşovean care a reuşit o astfel de perfomanţă la nivelul primei ligi. Doar Nicolae Pescaru şi Ioan Nagy, actualul antrenor asistent al echipei suporterilor “stegari”, se apropie de Jenei, fiecare începând 297 şi respectiv 279 de meciuri ca titular în Liga 1.

În sezonul de debut la Steagul Roşu Braşov, 1962-1963, Iuliu Jenei a făcut parte din echipa care s-a luptat pentru pentru recâştigarea Cupei Balcanice. Ţelul nu a fost atins, dar a rămas din acea campanie amintirea memorabilei victorii cu 6-2 contra unui Olympiakos Pireu ce părea de neoprit.

Peste mai bine de un deceniu, pe 7 septembrie 1974, intra în teren pentru a 300-a oară într-un meci de primă ligă. “Stegarii” au onorat cum se cuvine evenimentul, învingând Steaua Bucureşti cu 3-1 în acea etapă a 5-a, în faţa a peste 10.000 de spectatori.

Apărător central cu o remarcabilă forţă combativă şi cu o dîrzenie exemplară.”

caracterizarea făcută lui Iuliu Jenei în cartea Fotbal de la A la Z. Fotbalul românesc de-a lungul anilor (editura Sport-Turism, 1984)

Defensiva condusă de Iuliu Jenei la Steagul Roşu Braşov în prima jumătate a anilor 1970 a fost cea mai bună din România, “stegarii” terminând fără gol primit 60 din cele 154 de meciuri cu Jenei în teren.

După opt meciuri jucate pentru Steagu’ în primele opt etape ale sezonului 1974-1975, consideră că sosise momentul să-i lase locul definitiv în centrul apărării tânărului Ioan Nagy (19 ani), care va îmbrăca tricoul galben-negru până în primăvara anului 1990.

Iuliu Jenei a ales să-şi încheie cariera de jucător în Divizia B, la nou-promovată CSU Braşov. Purtătorul tricoului cu numărul 3 strânsese pentru Steagul Roşu Braşov peste 345 de meciuri în toate competiţiile (Liga 1, Liga a 2-a, Cupa României, Europa League şi Cupa Balcanică) şi marcase două goluri în Liga 1.

Odihnească-se în pace

Creat de stegari pentru stegari