STEAGUL RETRO | Sf. Nicolae… Proca
7 min readJucător emblematic pe teren, ajutând Steagul să se ridice din Campionatul Districtual Brașov până la titlul de Campioană Balcanică, apoi antrenor fără de care clubul anilor 1970 n-ar putea fi imaginat, Nicolae Proca le-a făcut pe toate atât pe teren, cât și pe banca tehnică
Astăzi, de ziua Sfânutului Nicolae, punem sub lumina reflectoarelor cariera acestui excepțional stegar.
„PĂCATELE” STRĂMOȘEȘTI
Aventura lui Nicolae Proca la Brașov începe, de fapt, la București în iarna anului 1948, când abia împlinise 23 de ani și era student la Facultatea de Drept a Universității din București. Catalogat de autoritățile regimului comunist fiu de chiaburi, deoarce familia sa din Slănic (jud. Argeș) deținea mai mult de șapte hectare de pământ, Proca a fost exmatriculat înainte de susținerea ultimelor două examene, considerându-se că are origini nesănătoase.
Ajuns la Brașov pentru a-și reclădi viața, tânărul Proca s-a angajat în industria alimentară și a început să joace fotbal pentru echipa Sindicatului Alimentar în Campionatul Districtual (actualul nivel județean). N-a durat mult până când masivul centru atacant a fost observat de Silviu Ploeșteanu, antrenorul care dorea să creeze la Steagul Roșu o echipă capabilă să urce tot mai sus în ierarhia fotbalului românesc.

În acele vremuri de instabilitate din lumea fotbalului postbelic, transferul lui Nicolae Proca la Steagul a fost aproape să coste echipa de sub Tâmpa promovarea în liga secundă!
CONTESTAȚII LA NIVEL ÎNALT
Stegarii câștigaseră în 1950 campionatul districtual Brașov și, odată cu acesta, dreptul de a participa în barajul de promovare în Liga a 2-a. Avându-l în echipă pe Nicolae Proca, un marcator pur-sânge, Silviu Ploeșteanu era optimist, pentru că felul în care Steagul Roșu trecuse în optimile și în sferturile barajului de Armata Câmpulung Muscel (3-1/3-0) şi Spartac Curtea de Argeş (9-0/2-0) nu invita la altceva.
Semifinalele cu Spartac Banca RPR Bucureşti (actuala Progresul) au însemnat o nouă reprezentație de gală a brașovenilor (4-1 la Brașov, 1-1 în Capitală), însă bucureștenii contestă dreptul de joc al lui Nicolae Proca! Adversarii spuneau că Proca ar fi jucat o vreme în paralel atât pentru Sindicatul Alimentar, cât și pentru Steagul Roșu – deci se face vinovat de dublă legitimare – neluând în seamă faptul că Proca ajunsese în echipa Steagului după desființarea echipei Sindicatului Alimentar. FRF decide însă o rejucare a barajului pe teren neutru, la Buzău, unde stegarii, fără Proca, pierd cu 3-0.
Considerând că li s-a făcut o nedreptate, oficialii clubului contestă contestația Progresului și, uimitor, FRF le dă câștig de cauză stegarilor, stabilind pentru prima săptămână din decembrie 1950 o nouă dublă-manșă. Cu Nicolae Proca titular, Steagul Roșu Brașov, câștigă la București cu 4-2, și se impune și la Brașov, chiar în ziua de 6 decembrie, cu 2-0! Stegarii au învins apoi în finala barajului de promovare Industria Sârmei Brăila (0-0, 2-0 la Brașov), promovând pentru prima dată după război în eșalonul secund.
RECORDURILE LUI NICOLAE PROCA
Următorul obiectiv luat în cătare de Silviu Ploeșteanu și băieții lui era promovarea echipei de sub Tâmpa, pentru prima dată în istoria ei, în prima ligă (actuala Superligă). Vor fi necesari însă șase ani de încercări, eșecuri și zbateri până la îndeplinirea visului, la finalul sezonului 1956.
În tot acest timp, Nicolae Proca a fost unul dintre principalii oameni de gol aI stegarilor, având în dreptul numelui său un total de 59 de reușite în perioada 1951-1956. Din cele șapte hat-trick-uri realizate la acest nivel, patru au fost marcate într-un singur sezon (1956)! De fapt, într-un interval de o lună și patru zile, între 7 octombrie și 11 noiembrie, când Nicolae Proca a marcat la foc automat contra celor de la Progresul Focșani (5-1, a marcat patru goluri), Locomotiva Constanța (5-1, în deplasare), Flamura Roșie Bacău (6-4, în deplasare) și Dinamo Bârlad (7-1)!
CEL MAI RAPID MARCATOR DIN ISTORIE
Nicolae Proca nu a fost străin de goluri nici în Liga 1, înscriind 26 la acest nivel.
Chiar dacă în sezonul de debut pe prima scenă a marcat doar de două ori în 19 apariții, deschiderea de scor în secunda 20 a meciului din deplasare cu Dinamo Cluj (3-4), de pe 30 martie 1958, a însemnat cel mai rapid gol stegar marcat vreodată în prima ligă.
Spunem „a însemnat” pentru că trei ani mai târziu Nicolae Proca și-a încheiat cariera de jucător în culorile Steagului doborându-și propriul record, când a marcat pe 16 aprilie 1961 în secunda 15 a meciului de acasă cu CCA București (viitoarea Steaua), punându-i pe stegari pe ruta victoriei cu 2-1.
Între aceste momente, ediția 1958/59 a fost cea mai eficace pentru Nicolae Proca, el devenind la 33 de ani golgeterul echipei cu 11 goluri în 20 de meciuri. A fost primul stegar trecut de 30 de ani care a marcat mai mult de 10 goluri în prima ligă. În același campionat Procat a marcat trei goluri în 21 de minute împotriva Jiului Petroșani pe 5 octombrie 1958 (5-0), fiind al 3-lea cel mai rapid hat-trickdin istoria Steagului.

ANTRENORUL – DE LA VIS LA COȘMAR
Nicolae Proca devenise secundul lui Silviu Ploeșteanu cu mult timp înainte de retragerea ca jucător, la finalul sezonului 1960/61. Funcția de antrenor principal o va dobândi însă la începutul anilor 1970, după încheierea contractului lui Valentin Stănescu.
Nu mă agrează cei leneşi, care cer numai drepturi de la fotbal, pentru că mă declar duşmanul numărul 1 al acestor aşa-zişi fotbalişti. Sînt iubit de cei dispuşi să lucreze, să facă eforturi. Pentru astfel de oameni sunt dispus să fac orice!
Nicolae Proca, antrenor Steagul Roșu Brașov
click pe imagini pentru mărire


- stânga: Nicolae Proca discutând cu Leonard Rusu, Nicolae Pescaru și Petru Cadar (de la stânga la dreapta) / FOTO: revista Fotbal, 18 octombrie 1972
- dreapta: Nicolae Proca într-o fotografie oficială realizată înaintea sezonului 1972-1973. / FOTO: Neuer Weg 17 august 1972
Cu Proca pe bancă, stegarii și-au creat un renume de echipă cu apărare de fier, având timp de patru sezoane, 1971-1975, cea mai bună defensivă din prima ligă. Ar putea părea paradoxal, ținând cont de profilul ofensiv al jucătorului Proca, dar într-un interviu acordatul ziarului Sportul în mai 1974, acesta spunea că atunci „cînd nu ai atac, trebuie să te descurci cu jocul colectiv și cu… apărarea. O apărare nebetonată, ci doar adunată sufletește”. Cu aceste principii echipa lui Nicolae Proca s-a clasat pe locul 3 în acea primăvară, calificându-se pentru Cupa UEFA (actuala Europa League).


- stânga: Nicolae Proca (stânga), alături de Laurian Taus, medicul echipei, într-un meci din toamna anului 1972 / FOTO: Sportul, 31 ianuarie 1973
- dreapta: portret Nicolae Proca î toamna anului 1973 / FOTO: Ottmar Christel pentru Neuer Weg, 3 ianuarie 1974

Din păcate, primul mandat ca principal din cariera lui Proca s-a încheiat doar un an mai târziu cu o nemeritată retrogradare, Steagul Roșu fiind, probabil, singura echipă din fotbalul mondial care a retrogradat vreodată având nu doar golaveraj pozitiv (39-30), ci și cea mai bună apărare din campionat!
De numele lui Nicolae Proca, omul care adusese în sufletele stegarilor bucurii imense, atât ca jucător și apoi ca antrenor, se leagă și una dintre cele mai drastice, controversate și dureroase înfrângeri din istoria clubului. Pe 12 iunie 1977, Steagul se afla în urmărirea noii echipe a lui Proca, CS Târgoviște, în cursa pentru promovare. Doar două puncte separau echipele, dar în meciul de lângă Turnul Chindiei nu s-a văzut acest lucru. Târgoviștenii înving cu 7-0 și spulberă orice șanse ale galben-negrilor la revenirea în prima ligă.
Doi ani mai târziu, Nicolae Proca a revenit la Brașov, având un al doilea mandat extrem de intens pe banca Steagului, redenumit în vara anului 1979 FCM Brașov. Promovării reușite în 1980 și turului fantastic de campionat, încheiat de stegari pe locul 3 în prima ligă, i-au urmat scandalul banilor negri din vara anului 1981, un alt moment extrem de controversat, care a dus la despărțirea lui Proca de club și la o retrogradare comandată politic peste doi ani.


Două ipostaze:
- stânga: echipa Steagului în cantonament la Căciulata (jud. Vâlcea) în februarie 1980, înaintea returului care va aduce revenirea în prima ligă după o absență de cinci ani. Nicolae Proca este primul din stânga
- dreapta: Nicolae Proca pe fostul stadion Municipal, după meciul de retragere al lui Nicolae Pescaru (28 februarie 1981)
Un deceniu mai târziu, Nicolae Proca a revenit pentru două etape ca principal pe banca echipei stegare, încheindu-și cariera cu un 3-0 pe 8 octombrie 1991, acasă, cu Electroputere Craiova. Astfel, argeșeanul a devenit singurul antrenor din istorie care a obținut victorii când clubul a purtat toate cele trei denumiri de dinainte de faliment: Steagul Roșu, FCM Brașov, FC Brașov!