SR Brașov

Steagu' Renaște prin noi!

STEAGUL RETRO | Cu numărul 21: Mihai Stere

4 min read

Mihai Stere, actualul antrenor principal al clubului Olimpic Zărnești, este un oaspete frecvent în tribunele stadionului Silviu Ploeșteanu, la meciurile susținute de echipa suporterilor stegari – SR Brașov. De când a reușit istorica promovare în Liga a 3-a cu Olimpic, vizitele sale în acest sezon s-au rezumat doar la meciurile din Cupa României, dat fiind că programul în campionat al echipei sale se suprapune cu acela al Steagului.

Născut la Constanța pe 30 decembrie 1975, Mihai Stere a ajuns să îmbrace tricoul Steagului în anul 2000, după patru sezoane cu Farul. Conform propriilor spuse, perioada 2000-2004 pe care a petrecut-o sub Tâmpa, în culorile galben-negre, a fost cea mai frumoasă din cariera sa. A purtat tricoul cu numărul 21 în 113 meciuri oficiale, în toate competițiile, și a marcat 13 goluri, toate în prima ligă.

Echipa stegară care la finalul ediției 2000/01 reușea să se claseze pe locul trei și să obțină calificarea în Cupa UEFA (actuala Europa League), după o absență de 27 de ani, nu poate fi concepută fără Mihai Stere. Deși a marcat un singur gol, pasele, tehnica și clarviziunea sa la mijlocul terenului au desfăcut apărări și au deschis drumul spre victorii importante.

9 august 2001: Stegarii aliniați pentru fotografia de grup înaintea meciului cu echipa armeană Mika Ashtarak, din turul preliminar al Cupei UEFA. Rândul de sus: Ionuț Badea, Flavius Moldovan, Ibrahim Dossey, Mugurel Buga, Daniel Isăilă, Cosmin Bodea. Jos: Aurel Ghindaru, Octavian Cocan, Mihai Stere, Cornel Buta și Marcel Șandor

Sezonul 2001/02 a fost cel mai prolific pentru Mihai Stere din punct de vedere al golurilor marcate, cele cinci reușite ale sale ajutând echipa de sub Tâmpa să se claseze pe locul 11 și să evite retrogradarea. Anul următor stegarii s-au bătut din nou pentru o clasare în primele trei și o posibilă ieșire europeană, în Cupa UEFA Intertoto, dar au ratat obiectivul în ultimele minute ale ultimei etape, clasându-se pe locul patru, deși aveau golaveraj mai bun decât echipa de pe ultima treaptă a podiumului.

17 august 2002: Mihai Stere în acțiune în meciul FC Brașov – Steaua (0-0) din prima etapă a campionatului. „Machidonul” a marcat patru goluri în sezonul respectiv / FOTO: Gheorghe Fluster – Gazeta Sporturilor

  • 113 apariții – 106 în Liga 1 / 3 în Cupa României / 4 în Cupa UEFA
  • 13 goluri – toate în Liga 1

Ultimul sezon petrecut de Mihai Stere în tricoul vechiului FC Brașov a însemnat, pe teren, o nouă luptă pentru evitarea retrogradării, iar în viața personală a trăit bucuria nașterii primului său copil, Ariana. Meciul de acasă cu Dinamo București, de pe 19 octombrie 2003, deși s-a încheiat cu o înfrângere pentru stegari (4-3), a fost considerat cel mai frumos din acea ediție din campionat, iar Stere a marcat un gol pe care l-a dedicat familiei sale.

YouTube player

Pe 6 iunie 2004, la Oradea, Mihai Stere a îmbrăcat pentru ultima oară tricoul cu numărul 21 și tot atunci, în minutul 88, a marcat și ultimul său gol în galben-negru (2-2). Au urmat trei ani și jumătate în Cipru, apoi întoarcerea în țară. Din păcate, destinul său nu s-a mai interconectat cu cel al Steagului, chiar dacă Mihai Stere și-a dorit enorm acest lucru. În vara anului 2012 s-a retras din cariera de jucător după ce a reușit să promoveze în Liga a 2-a cu Corona Brașov.

Am sperat și am visat să mă retrag de la FC Brașov, dar dacă nu a fost posibil, o fac măcar de la o echipă din Brașov”.

Mihai Stere, via

Peste patru ani, pe când vechiul FC Brașov evolua în liga secundă, Mihai Stere a fost numit antrenor principal al echipei, el afirmând că este „o mândrie și o încununare a muncii depusă ca jucător pentru această echipă. A fost și este sufletul meu. Păcat că nu am putut să-mi fac un meci de retragere de la FC Brașov.” (Brașovul Tău, 7 ianuarie 2016)

Chiar dacă perioada ca antrenor principal sub Tâmpa n-a durat prea mult, Stere a rămas ca secund până în ultimele zile de existență ale clubului. În vara anului 2017 a devenit antrenorul echipei Precizia Săcele, în Liga a 4-a, postură din care s-a înfruntat de trei ori cu SR Brașov în acel sezon. În ianuarie 2020 a ajuns la Zărnești, reușind să readucă fotbalul din pitorescul oraș de la poalele Pietrei Craiului în Liga a 3-a după o absență de 19 ani.

Sâmbăta aceasta, pe 1 octombrie, de la ora 15:00, echipa suporterilor stegari, SR Brașov, va fi iarăși față-n față cu antrenorul Mihai Stere, unul din stegarii reprezentativi de la începutul anilor 2000.

– UN ORAȘ, O ECHIPĂ –

Steagul Renaște prin noi!


Creat de stegari pentru stegari