SR Brașov

Steagu' Renaște prin noi!

PRIM-PLAN | „Cu toții am avut așteptări mari” – Dîrvăreanu și Păun

4 min read
Cristi Burlacu, Horia Popa și Edi Rența reacționează la decizia arbitrului de a valida golul în urma semnalizării asistentului (SR Brașov 1-1 Kids Tâmpa). FOTO: Cătălin Ionescu / ioon.ro

Derby-ul SR Brașov – Kids Tâmpa de sâmbăta trecută s-a încheiat la egalitate, 1-1, însă modul în care oaspeții au marcat sau nu au marcat golul egalizator a dat naștere unui exercițiu de imaginație din partea antrenorilor stegari Florin Dîrvăreanu și Laurian Păun, cu atât mai mult cu cât nu este pentru prima dată în acest sezon când decizia arbitrilor are efect pe tabela de marcaj în defavoarea galben-negrilor.

Cu toții am avut așteptări mari, ne-am dorit și cred că puteam obține victoria.

Am jucat bine, am controlat și deschis scorul, puteam să închidem jocul și să intrăm la pauză cu avantaj mai mare. Erau premise favorabile nouă, până când ne-am dezechilibrat, la începutul reprizei secunde, pe fondul unei decizii cel puțin dubioase a arbitrului de tușă. Cred că se știe la ce mă refer.

Faza controversatului gol începe la minutul 1:46

Nu știu ce ar fi fost dacă nu exista acea decizie. Când sunt situații la limită, e ușor să te aventurezi în polemica lui ”Cum ar fi fost dacă…?”. Știu că e greșit să intri într-o astfel de polemică, pentru că trecutul nu-l poți schimba; trebuie să ne canalizăm energia pe ce putem face bun în continuare, dar ca supapă de refulare, și de dragul retoricii, fac totuși un exercițiu.

Așadar:

  • Cum ar fi fost dacă erorile umane sau corupția decizională ar fi corectate de V.A.R.? (n. Video Assistent Referee / Arbitru Video Asistent)
  • Cum ar fi fost dacă legile bunului simț, guvernate aici de legile fizicii optice sau mecanice, nu ar fi fost ignorate de etica tușierului care a văzut poziția mingii, în condițiile în care portarul închidea unghiul de vizibilitate cu propriul corp?
  • Cum ar fi fost dacă singura competență a arbitului de tușă, clarviziunea/privirea penetrantă, dincolo de corpurile opace, nu ar fi fost de ajuns pentru obținerea licenței de arbitraj? Căci alte competențe nu am identificat, ci doar corupție decizională…
  • Cum ar fi fost dacă centralul ar fi observat că semnalizarea de la margine care valida golul a fost mult mai târziu decât situația în sine? Portarul era deja în picioare, iar tempo-ul ridicării fanionului a fost dictat de protestele echipei adverse și nicidecum de un raționament bazat pe criterii logice.
  • Cum ar fi fost dacă celălalt tușier nu ar fi fost contaminat de ”clarviziunea” primului și nu ar fi fluierat situații de offsaid imaginare?
  • Cum ar fi fost dacă am fi fructificat, și noi și ei, marile situații de gol care au urmat?
  • Cum ar fi fost dacă nu ar exista conflicte de interese la nivelul funcțiilor administrative și executive?
  • Cum ar fi fost dacă observatorul nu s-ar limita în a comenta verbal injustețea actului de arbitraj, ci ar și consemna acest lucru, negru pe alb, în foaia de arbitraj? Și cum ar fi dacă foile de arbitraj chiar ar fi luate în considerare de comisiile de disciplină ale forurilor tutelare?
  • Cum ar fi fost dacă semnarea raportului de joc de către reprezentanții fiecărei echipe nu ar fi doar o simplă formalitate, ci s-ar oferi posibilitatea de consemna, când e cazul, neregulile flagrante, în speranța că totul e perfectibil, iar feed-back-ul e o componentă importantă în dorință de perfecționare? Pentru asta există platforma ”Fotbal curat” a FRF. Cum ar fi fost dacă această platformă (fotbalcurat.frf.ro) ar fi funcțională?

Povestea lui ”Cum ar fi fost dacă…?” ar putea continua, dar cred că nu merită. Ar fi un consum de energie gratuit.

Important e că noi suntem bine, suntem încă pe podium și trebuie să ne remontăm pentru a obține maximum de puncte din partidele care urmează.

Se vede că trebuie să mai adăugăm o valență pregătirii noastre, să ne obișnuim să gestionăm emoțiile negative care ne trag în jos și în cazurile de dictatură a lobby-urilor ascunse sau de dictatură a incompetenței în arbitraj.

Vom discuta si vom exersa și asta.


Stegarii vor disputa următorul meci în această sâmbătă, pe 5 noiembrie, de la ora 14:00, în deplasare cu Sepsi II OSK, pe stadionul Municipal din Sf. Gheorghe. Echipa de sub Tâmpa trebuie să învingă pentru a nu pierde poziția a 3-a, după ce rezultatele din ultima etapă cu format un grup de patru echipe (locurile 3-6) despărțite de doar trei puncte.

– UN ORAȘ, O ECHIPĂ –

Steagul Renaște prin noi!


Creat de stegari pentru stegari