SR Brașov

Steagu' Renaște prin noi!

Bilete de colecţie pentru meciul Steagu’ – Hermannstadt II

2 min read

Seria biletelor de colecţie continuă în acest weekend, la meciul contra Hermannstadt II (sâmbătă, ora 14), cu celebrarea campaniei victorioase din ediţia 1961 a Cupei Balcanice. Csaba Györffy, Nicolae Pescaru şi Stere Adamache sunt marii “stegari” care au figurat pe biletele precedentelor meciuri de acasă, fotografia cu căpitanul Gheorghe Fusulan ridicând trofeul balcanic completând acest tur de campionat.

  • cealaltă jumătate va fi disponibilă cu ocazia meciului contra Flacara Moreni din 24 noiembrie, ora 14:00

De-a lungul unei cariere “stegare” de 14 ani (1949-1963), Gheorghe Fusulan a evoluat în peste 115 meciuri în toate competiţiile şi la toate nivelurile (Judeţ, Liga a 2-a, Liga 1, internaţional), cele peste 50 de goluri marcate situându-l între cei mai buni 10 golgeteri “stegari” din toate timpurile.

Căpitan al Steagului între 1959 şi 1963, Gheorghe Fusulan a prezentat publicului braşovean Cupa Balcanică pe 19 noiembrie 1961, pe stadionul “Tractorul”, înaintea meciului de campionat cu Chindia Târgovişte, câştigat de “stegari” cu 3-2.

Preţurile biletelor pentru meciul de sâmbătă sunt următoarele:

  • 10 lei la T2 şi T1 (acces gratuit copiii sub 14 ani) – intrare pe Poarta Mare din str. Stadionului
  • 50 de lei la Fotolii – intrarea de la Tribuna Oficială

___

Regretatul comentator sportiv Cristian Ţopescu i-a numite pe “stegarii” de atunci “primii cuceritori ai Europei”.  Aceştia au debutat în ediţia inaugurală a Cupei Balcanice, care reunea la start vice-campioanele Greciei, Turciei, Bulgariei şi Albaniei, pe 15 februarie 1961, cu un entuziasmant 4-2 pe terenul celor de la AEK Atena, în faţa a 20 de mii de spectatori. Într-o vreme în care fotbalul oficial intercluburi era în fază incipientă, interesul acordat primelor ediţii ale acestei competiţii a fost însemnat.

După ce atacantul grec Nestoridis a deschis scorul în min. 23, braşovenii au întors rezultatul prin golurile marcate de Năftănăilă (’28), Meszaroş (’35), Szigety (’50) şi Nagy (’62). Grecul Petritids a închis tabela cu nouă minute înainte de final.

Peste exact nouă luni, pe 15 noiembrie 1961, “stegarii” se impuneau decesiv la Sofia, în faţa celor de la Levski, cu acelaşi scor de 4-2 şi în faţa unei asistenţe la fel de numeroase, în care s-au regăsit şi câteva sute de suporteri braşoveni. Hattrick-ul lui Alexandru Meszaroş (golgeterul turneului cu şapte goluri) şi reuşita lui Zoltan David au adus cupa sub Tâmpa.

Între Atena şi Sofia, băieţii antrenaţi de Silviu Ploeşteanu au învins Partizani Tirana la Braşov (1-0), au remizat în Turcia cu Fenerbahce (1-1) şi pe teren propriu cu Levski (2-2), au spulberat Fener-ul în meciul cu retur cu 3-0 şi au făcut remiză albă în Albania. Cele patru victorii şi trei egaluri le-au asigurat “stegarilor” primul loc în clasament şi trofeul.

Din lotul de atunci doar trei fotbalişti mai sunt astăzi în viaţă: Octavian Zaharia, Ioan Szigety şi Virgil Grecea. Primul locuieşte în Franţa, iar ultimii doi în Braşov.

Creat de stegari pentru stegari