SR Brașov

Steagu' Renaște prin noi!

STEAGUL RETRO | Pelé din Brașov

5 min read
17 septembrie 2011 – Mugurel Buga trimite o scăriță peste portar în minutul 22, marcând unicul gol al victorie cu Petrolul Ploiești.

Debutul lui Mugurel Buga în tricoul originalului FC Brașov n-a fost de bun augur. Chiar dacă mai erau șapte etape rămase de jucat, stegarii erau aproape retrogradați când Buga a pășit pe gazonul stadionului Gheorghe Hagi din Constanța în minutul 84 al meciului de pe 23 aprilie 1997. Avea 19 ani și patru luni.

Primul său gol în culorile galben-negre a fost și ultimul marcat de FC Brașov în acel sezon 1996/97, echipa de sub Tâmpa luându-și rămas bun de la primul eșalon după înfrângerea cu 1-2 din șoseaua Ștefan cel Mare, în fața celor de la Dinamo.

Pe atunci era doar Mugurel Buga, un puști oarecare. În timp, omul care astăzi împlinește 45 de ani a devenit Pelé din Brașov, cu 343 de apariții pentru Steagu’ în toate competițiile!


Buga, însă, fie că juca în atac, fie că dirija ofensiva în zona de mijloc, continua să-și facă treaba, alternând golurile și pasele decisive până când, în primăvara anului 1999, stegarii au revenit în prima ligă.

Cele cinci goluri marcate de Pelé Buga în cursul ediției 1999/2000, când originalul FC Brașov s-a salvat in extremis de la retrogradare, plus tehnica sa dinamică, au atras oferte din Capitală pentru tânărul brașovean. Startul următorului sezon l-a găsit pe acesta în tricoul alb-vișiniu al Rapidului, dar popasul în Giulești a durat doar un tur, Mugurel Buga îmbrăcând din martie 2001 din nou galben-negrul Brașovului.

Au urmat apoi trei ani în care Mugurel Buga s-a transformat în simbolul Steagului de la startul mileniului al 3-lea. A fost unul din principalii contribuitori la clasarea pe locul trei în sezonul 2000/01, marcând de cinci ori în acel retur, apoi, în minutul 21 al meciului de acasă cu Mika Ashtarak, din turul preliminar al Cupei UEFA (actuala Europa League) a devenit și primul stegar după 27 de ani care a înscris un gol în cupele europene.

1 septembrie 2002 – Mugurel Buga a consifințit victoria cu 2-0 contra Rapidului din acel sezon în minutul 90+2. A fost primul din totalul celor 5 goluri înscrise de-a lungul carierei sale de stegar contra bucureștenilor.

Norma de goluri a lui Buga a crescut de la sezon la sezon, culminând în ediția 2003/04 cu cele 12 reușite care au ajutat originalul FC Brașov să se salveze de la retrogradare. Din păcate pentru club, problemele administrative și financiare au continuat să submineze speranțele create în ultimii ani, când galben-negrii au reușit clasări pe locurile 3 și 4.

Mugurel Pelé Buga a fost de neoprit în cursul sezonul 2003/04, marcâd 13 goluri pentru originalul FC Brașov (12 în Liga 1 și 1 în Cupa României). A reușit trei duble în acel campionat, cu FCM Bacău (2-2), Gloria Bistrița (3-1 în deplasare) și Petrolul Ploiești (4-1).

Ajuns la 27 de ani, Mugurel Buga a părăsit Brașovul pe 27 decembrie 2004, când a semnat un contract pe trei sezoane cu Rapid București. Rămași fără cel mai experimentat jucător, stegarii nu vor mai reuși să evite căderea.


Fără Buga, care în tricoul Rapidului s-a transformat în cel mai bun marcator din istoria bucureștenilor în cupele europene, brașovenii au căutat timp de trei sezoane revenirea în elită.

În vara anului 2008, brașovenii aveau o sumedenie de motive să zâmbească. Steagu’ promovase, antrenorul Răzvan Lucescu își prelungise contractul, iar Mugurel Pelé Buga se întorcea acasă!

Din păcate, doar un gol în cele 12 apariții din turul sezonului 2008/09 i-a făcut pe fani să se întrebe dacă cei mai buni ai lui Buga deja trecuseră, acesta părând departe de amintirile pe care suporterii stegari le aveau cu el în tricoul galben-negru.

  • stânga: 9 august 2001, Mugurel Buga (dreapta) și Daniel Isăilă celebrează deschiderea de scor contra armenilor de la Mika Ashtarak (5-1) în turul prelimingar al Cupei UEFA. Foto: EPA/ROBERT GHEMENT/rg/mda
  • dreapta: 25 iulie 2011, Mugurel Buga și Daniel Isăilă (acum antrenor) orchestrând finalul meciului de la Târgu Mureș cu Gaz Metan Mediaș (2-1) din prima etapă de campionat. FOTO: Agerpres

FANTASTICUL SEZON 2012-2013

Până la urmă, ca orice poveste cu happy end, trei ani mai târziu (după o experiență în Grecia) îndoiala s-a transformat iarăși în admirație.

Scărița prin care originalul FC Brașov a învins Petrolul pe 17 septembrie 2011 le-a reamintit tuturor că Pelé este brașovean, iar cele 12 goluri marcate de-a lungul campaniei 2012/13 l-au introdus pe Mugurel Buga în cartea de istorie: primul stegar din istorie trecut de 35 de ani care reușea să marcheze mai mult de 10 goluri într-un sezon.

Și nu doar atât. Pe 23 și 27 iulie 2012, cu Viitorul Constanța (2-2) și CS Turnu Severin (2-1), Buga devenise și singurul jucător român din istorie care a marcat în primul minut în două meciuri consecutive de primă liga!

Golurile sale au ajutat echipa de sub Tâmpa la o clasare pe locul 7 – cea mai bună de la revenirea în Liga 1.

YouTube player

Din păcate, viitorul originalului FC Brașov nu arăta prea bine. Cu o situație financiară tot mai dificilă și cu erori administrative pe bandă rulantă, în special legate de numirile haotice de antrenori, nici măcar Mugurel Buga nu a putut schimba deznodământul spre care clubul se îndrepta: retrogradarea.

Stegarii au forțat revenirea pe prima scenă încă din primul sezon de B, însă aceleași probleme din birourile clubului au compromis șansele. Pentru Buga, singura consolare a fost faptul că golul său de pe 12 mai 2016, contra celor de la CS Mioveni (3-3), l-a făcut la vârsta de 38 de ani, 4 luni și 26 de zile cel mai în vârstă marcator stegar din istoria originalului FC Brașov. El va fi depășit peste câțiva ani doar de Florin Stîngă, care marcat echipa suporterilor stegari, SR Brașov, în Liga a 3-a.

Acela a fost și ultimul gol marcat de Mugurel Pelé Buga pentru culorile galben-negre: al 74-lea în toate competițiile!

La Mulți Ani, Mugurele, și îți mulțumim pentru toate amintirile!


Creat de stegari pentru stegari