SR Brașov

Steagu' Renaște prin noi!

Raport utilizare donații Patreon (noiembrie 2018 – iulie 2021)

5 min read

Lansarea în noiembrie 2018 a posibilității de a susține clubul cu donații lunare prin intermediul platformei Patreon a reprezentat un pas vital în continuarea proiectului #SteagulRenaște.

În decursul ultimilor aproape trei ani (noiembrie 2018 – iulie 2021), donațiile făcute de suporterii „stegari” dar și de către susținători neutri s-au ridicat la suma totală de: 13.350 dolari americani.

Informațiile pe care le veți citi mai jos au fost deja comunicate de-a lungul timpului donatorilor noștri pe adresele de email asociate cu contul de Patreon al fiecăruia.


Primii bani au fost utilizați pentru achitarea unor restanțe salariale lui Toto Șanta, antrenorul cu portarii la vremea respectivă (2000 lei, în ianuarie 2019), o parte din acordul de reziliere cu jucătorul Radu Leonte (1800 lei), precum și acoperirea deplasării la meciul test cu KSE Tg. Secuiesc de pe 9 februarie 2019 (500 lei).

Donațiile încasate pe lunile ianuarie și februarie 2019 au fost folosite pentru achitarea transportului și cazării echipei la meciurile oficiale de la Pucioasa (2 martie) și de la Turnu Severin cu FCU Craiova (9 martie).

Pe parcursul primăverii anului 2019, mulțumită donațiilor făcute de suporteri și simpatizanți prin platforma Patreon, clubul a mai reușit să:

 • închidă acordul de reziliere cu fostul jucător Radu Leonte;
 • să achite restanțe salariale de 3600 lei către Toto Șanta;
 • în luna martie 2019 s-au acoperit o parte din taxele (legitimări și înscrieri) la AJF Brașov pentru copiii celor trei grupe de care dispuneam la momentul respectiv – 1000 lei;
 • s-au acoperit costurile de transport pentru deplasarea din campionat de la Horezu (6 aprilie);
 • s-a achitat o datorie de 6200 lei către FRF (taxe de înscriere, legitimări, cartonașe galbene și roșii), acumulată începând cu august 2018, cu trei luni înainte de suporterii să preia controlul total asupra clubului. Fără achitarea acestor datorii, echipa risca neprogramarea în ultimele două etape ale sezonului 2019/20.

În decursul turului sezonului 2019/2020, fondurile obținute au fost folosite aproape exclusiv în beneficiul celor trei grupe de copii și juniori ale clubului existente la vremea respectivă (copii născuți în 2010, 2009 și 2005). Acest sprijin s-a manifestat prin achitarea baremelor de arbitraj, a asistenței medicale, taxe, legitimări, înscrieri, acoperirea unor deplasări sau organizarea meciurilor de acasă.

După fiasco-ul din etapa de debut cu Progresul, când am pierdut la masa-verde cu 0-3 din cauza unor neconcordanțe cu echipajul de pe ambulanță, ne-am străduit pentru a le oferi copiilor toate cele necesare, dat fiind că orice abatere disciplinară la acest nivel ar fi atras repercusiuni și asupra seniorilor și putea conduce la excluderea echipei din campionatul Ligii a 3-a.

Sume modice au fost direcționate și spre acoperirea unor deplasări ale echipei de seniori (la Slatina, Balotești și Cetate – jud. Dolj).

În total, în toamna anului 2019 (august – octombrie) clubul a beneficiat în urma susținerii directe prin intermediul platformei Patreon de aproximativ 6700 lei.


Pauza de iarnă, ultima dinaintea pandemiei, a adus cu sine alte costuri de administrare acoperite de Patreonii noștri. Au fost achitate vizele anuale ale juniorilor născuți în 2009 și 2005 (1111 lei), vizele medicale ale seniorilor și juniorilor (440 lei), și s-au făcut completări pentru echipament și s-au achitat costuri de inscripționare (410 lei).

Clubul a achitat totodată și baremele de arbitraj (765 lei) pentru cele trei meciuri test ale iernii în care a avut rolul de gazdă (cu Kids Tâmpa, CS Ciorogârla și Precizia Săcele).

Nu în ultimul rând, sprijinul Patreonilor a făcut posibilă achitarea a două salarii restante în valoarea totală de 3000 lei către fostul îngrijitor al stadionului „Silviu Ploeșteanu”, domnul Ioan Corâiu.

Meciul din deplasare cu Progresul București de pe 7 martie 2020 a fost ultimul dinaintea oficializării pandemiei și în țara noastră, toate competițiile fiind sistate.


Astfel, din martie 2020 și până în martie 2021 – adică fix un an de zile, donațiile obținute pe platforma Patreon s-au ridicat la suma de 5.557 dolari americani (aproximativ 23.000 lei).

Această suma a fost utilizată după cum urmează:

 • 6000 lei – teste COVID-19 pentru jucători și staff tehnic;
 • 5000 lei – restanță salarială Florin Stîngă;
 • 4000 lei – asistență medicală pentru cele cinci meciuri acasă jucate în toamna anului 2020;
 • 2000 lei – chirie stadionul Tineretului;
 • 1650 lei – taxe și cotizații Federația Română de Fotbal;
 • 1500 lei – factură de curent stadionul „Silviu Ploeșteanu” (de care eram responsabili înainte ca acesta să intre în administrarea autorităților locale, și de care a beneficiat și clubul Corona cât timp cele două echipe au evoluat în paralel pe arena din Bartolomeu, fără a suporta vreo tarifare din partea noastră pentru utilități sau pentru costurile de îngrijire ale terenului);
 • 1300 lei – cheltuieli de transport pentru meciurile cu CSO Plopeni și Astra II disputate la Blejoi și Ploiești;
 • 1233 lei – jumătate din baremul de arbitraj la meciul cu FC Pucioasa din turul 3 al Cupei României.

Sumele încasate în aprilie, mai și iunie 2021 (1669 dolari americani / aprox. 4850 lei) au fost direcționate spre efortul de stingere a datoriilor către ANAF.

Sperăm ca informațiile prezentate mai sus – făcute pentru prima data publice nu doar membrilor Patreon – să vorbească mai bine decât am putea noi scrie despre puterea unui grup care a acceptat ideea că implicarea directă, personală, este calea și că așteptarea ca alții (autoritățile, un patron, un mesia) să facă ceva nu aduce nimic pozitiv.

Este adevărat, un club nu se întreține doar din donații prin Patreon (deși, 1000 de donatori pe lună ar putea răsturna și acest concept), însă după cum ați avut ocazia să vedeți acea comunitate mică a fost nu doar o dată un veritabil pilon, fiind esențială continuității proiectului #SteagulRenaște.

Comunitatea Patreonilor nu poate decât să crească și sperăm ca până la sfârșitul acestui an calendaristic să dublăm numărul actual de donatori (51) și să le facem și niște suprize plăcute celor care au fost cu noi din prima zi, acelora care s-au alăturat pe parcurs, sau care se gândesc să se înscrie acum. Împreună putem avea echipa pe care Brașovul o merită.

STEAGUL RENAȘTE PRIN NOI!

Creat de stegari pentru stegari